dimarts, 16 d’abril del 2013

Sense respostes, sense transparència




Dilluns a la 1 del migdia, vam celebrar el ple extraordinari, que es va sol·licitar per part dels 3 grups de l'oposició del consistori de Mollet. El tema a tractar: els mitjans de comunicació públics locals, i amb especial atenció Vallès Visió, canal de televisió on, amb diversos municipis del Vallès oriental, hi participa la nostra ciutat.
Per què aquest Ple?
Per transparència i informació.
Feia unes setmanes es va conèixer el que considerem un escàndol: d'una banda uns acomiadaments (el director de la televisió i 2 treballadors més), d'un dia per l'altre, després que el director denunciés censura política i manipulació informativa. Pels acomiadaments van al·legar motius econòmics. Però si més no, això ja començava per no fer bona pinta, tot el contrari.
D'altra banda, la filtració d'un correu electrònic de part de la gerenta de l'empresa municipal Mollet Comunicació (s'encarrega de Ràdio Mollet i de la pàgina web municipal) dirigit a l'assessor extern de Vallès Visió. Sí, VV comptava amb un director i amb un assessor extern. 
En aquest correu es llegia "No sé si a VV heu fet ressò d’aquesta noticia. En cas que ho feu, m’han donat alguns “suggeriments” concretament que a la noti s’afegeixi les informacions següents:
- que la tarifació social i les bonificacions en funció de la renda han estat 2 prioritats del govern municipal.
-compromís  personal de l’alcalde per la justícia social, per continuar fent-ho.
- Afegir declas de Garzón
Introduir la info nova que a la propera junta de portaveus l’alcalde proposarà a tots els grups municipals que en parlin, reflexionin i presentin propostes al respecte
Po’eso”
Per què el Ple? Per parlar del model de comunicació pública local que volem per la nostra ciutat, i perquè uns fets d'aquesta gravetat, que posen de manifest la intervenció directa i la manipulació partidista, mereix una explicació i respondre vàries preguntes.
Les preguntes no foren respostes. Cap ni una. I en vam fer moltes.
Les propostes no varen ser ni escoltades ni valorades. No va haver-hi cap autocrítica de part de l'equip de govern PSC-CIU, i van continuar amb la cantarella que tot està bé, que tot ho fan bé.
Van demostrar no entendre en absolut perquè es feia aquell ple, no era per parlar de quants minuts surt un o altre, sinó per escoltar explicacions, i per confrontar models de comunicació. 
Cada intervenció de l'equip de govern ens demostraven la manca de transparència informativa, la mala intenció de tergiversar-ho tot per fer culpables i oportunistes als qui preteníem que es parlés clar. Vam haver de sentir barbaritats com que buscàvem sortir a la premsa (jajajaj) i que el veritable problema era que haguéssim convocat el Ple, perquè tot això s'havia de resoldre amb discreció i silenci, no en un ple, perquè això no li feia cap bé a Vallès Visió. 
Mirin, el que sobretot no li fa cap bé a VV és: que el President del Consorci (Alcalde Monràs) no doni explicacions sobre els acomiadaments, que es provoqui enfrontament entre companys de feina del canal, que hi hagi una despesa innecessària en mantenir un director+un assessor; que no s'escolti més als professionals, que no existeixi un òrgan de participació amb caràcter professional, que s'escolti més a una gerenta amb funcions de comissària política que al director, la manca de transparència en la gestió. 
I sobretot no li fa cap bé que el seu president s'imposi i se la faci seva, com una eina d'ús particular. I n'amenaça la supervivència si continua aplicant-hi el vell model: manca de participació, transparència, democràcia, càrrecs innecessaris, manipulant al seu favor. 
Potser es fa a tot arreu, potser ells creuen que tothom ho fa, com el correu, que l'alcalde diu que és "normal", però ni és normal, ètic ni intolerable. 
 L'alcalde deia que posem en qüestió el projecte, i de nou no ho entén. Posem en qüestió el model. Un model que ha fet que alguns ajuntaments ja hagin decidit marxar. Esperem a que en marxin més i no hi hagi viabilitat econòmica per a VV, o canviem la dinàmica? En el Ple ho vam dir clar, VV pot ser un projecte molt potent i bonic, però amb actituds d’imposició se la poden acabar carregant.
Hi ha qui diu que VV no té futur. Jo crec que sí, vull que en tingui, perquè és un servei a la ciutadania, pròxim, perquè és necessari tenir eines per informar, comunicar, dinamitzar, donar veu, transmetre pluralitat. Volem una televisió de qualitat, perquè hi creiem, però hi creiem amb un altre model: que predomini el rigor periodístic, que hi hagi més pluralitat, complint el Decàleg de Bones practiques de la comunicación local, buscant col·laboracions i fórmules per una millor viabilitat econòmica i que es plantegi de forma seriosa una gestió pública.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada