dissabte, 14 de desembre del 2013

Pensions i Mentides

Ahir, 13 de desembre, a la Sala Fivaller de Mollet, la Coalició ICVEUIA de Mollet, i com a acte comarcal dins la campanya general titulada "Pensions i Mentides" vam parlar de la contrareforma de les pensions que s'està tramitant per part del PP al govern de l'estat.

Una Sala Fivaller amb força gent, interessada a escoltar sobretot al diputat al Congrés, Joan Coscubiela, membre del grup Esquerra Plural i portaveu de la Coalició.

És un orador impecable, que no se'l pot no escoltar. Ens va explicar de manera clara, contundent, entenedora i apassionada tot sobre les pensions:va fer un repàs a la història del sistema de Seguretat Social d'Espanya, en què consisteix la contrareforma, les conseqüències d'aquesta, tot el que amenaça, els interessos que hi ha al darrera, les 5 grans mentides que ens volen fer creure i les alternatives viables que existeixen per garantir un sistema que sí és sostenible, si hi ha voluntat política. Va instar a la lluita i a la no resignació per fer front a aquesta contrareforma. I a pensar 2 minuts abans de decidir el proper vot.

No us puc escriure tot el que va dir, perquè va ser molt, algunes coses les podeu trobar a www.pensionsimentides.cat, però sí deixeu-me que us deixi la meva intervenció, sobre el que pensem des de la Coalició d'aquest atac a les pensions, un més en la llarga llista d'atacs del govern popular, basats i fets a partir de l'excusa de la crisi, i a partir de la mentida. Com diu en Coscubiela, és un " govern instal·lat en la mentida com a forma de governar"

Aquí va:
Bona tarda, en primer lloc donar-vos la benvinguda a la Sala Fivaller i a Mollet pels qui veniu d’altres poblacions de la comarca, benvinguts a molletans i molletanes, benvingut al president i vicepresident comarcal d’ICV i al president comarcal d’EUiA, també als regidors i membres de diferents formacions polítiques de la ciutat. Benvinguts companys i companyes de la PANRICO.
En general a tots els que avui us heu volgut acostar a saber més sobre aquesta contrareforma de les pensions a punt de ser aprovada per la mal gestionada majoria absoluta del Partit Popular al Govern de l’estat espanyol.

ESTRATEGIA DEL PP
Avui volem parlar d’una reforma, DIUEN, “per garantir les pensions del present i les pensions del futur”, i és una reforma, DIUEN “per reequilibrar el sistema”.

I com és el llenguatge, que és pervers, i ens les van colant amb la inevitabilitat, amb el paternalisme de qui et diu que això cal fer-ho, encara que tu no ho puguis entendre, que és pel bé de tots. Però no diuen qui són aquests “tots”, si ells o nosaltres. Si són l'1% o som el 99%.

Quan parleN de reequilibrar, reestructurar, reformar el sistema, ja sabem a què es refereixen, volen dir que desmantellen el que fins ara coneixíem com estat del benestar i els serveis públics.
Les pensions són un nou punt en la seva llista de l’estratègia global:
- educació (una nova llei sense consens, que va contra la pública)
- universitats (increment de taxes impedint accés igualitari per tothom)
- justícia (deixa de ser gratuïta, i per tant només es fa justícia per qui se la pot permetre)
- projecte de llei per reformar els govern locals (ajuntaments) i deixar-los pràcticament sense competències
- reforma laboral: abaratiment dels acomiadaments, més flexibilitat del mercat i menys drets pel treballador.
Això, entre d’altres.
En definitiva, aquesta “contrareforma” de les pensions, forma part de l’estratègia del Partit Popular, que se suma a la resta de reformes. Ara, mentint de nou en els seus compromisos, ataquen les pensions.
- La crisi econòmica, l’excusa per canviar el model actual, debilitar-lo tant com puguin, i a la fi conduir a que els ciutadans que puguin (una minoria), es passin als plans privats de pensions, afavorint a bancs i asseguradores.
Es a dir, a plans de capitalització personal, on cadascú va posant cada mes uns diners, per a ell mateix, i per tant, contraposat amb un sistema solidari, que permet que es compensin i equilibrin situacions, i que tothom pugui tenir accés a una pensió.

Ja ens van dir que havíem viscut per damunt de les nostres possibilitats, ara ens diuen que tal i com anem, no ens podem “permetre” l’actual sistema de pensions.
Vaja, com si fos un luxe. Les pensions dignes no són un luxe, són un dret!
- Però a més, pretenen un conflicte intergeneracional: Diuen que cal retallar pensions de la gent gran d’avui, perquè els joves puguin tenir pensions en el futur. I és tot el contrari, és un problema transversal, de joves a gent gran. Perquè tot depèn que la gent jove d’avui tingui feina, que sigui amb condicions dignes, i amb salaris dignes.
Ho diem, el problema no són les pensions, és l’atur.
- La festa del totxo ha acabat, i ho ha fet com el rosari de l’aurora, i ara ja no hi ha calers, ens diuen. Però és una qüestió de prioritats, i de focalitzar l’esforç per tal de generar més ingressos. És necessari dotar els pressupostos amb la quantia necessària per tal de garantir les pensions, perquè aquest és un àmbit prioritari, igual que la sanitat o l’educació.
- S’està vulnerant el dret a una jubilació en condicions dignes. La contrarreforma no pot anar cap a empitjorar les condicions, sinó que el que ha de fer és aconseguir dignificar les pensions, que a la vegada provocarà canvis en positiu, a l’incrementar el poder adquisitiu.
- El problema no és que les pensions siguin insostenibles, sinó que les polítiques d’austericidi i ofec de l’economia causen un atur molt elevat i això fa que el sistema de pensions tingui menys ingressos. Hi ha alternativa, i passa per l’aplicació de mesures a mig i llarg termini: reforma fiscal per un sistema més just i equitatiu, garantir salaris dignes i equitatius, pla de xoc per a l’ocupació juvenil, reducció en despesa militar, església i corona; pla de lluita contra el frau fiscal…
Sempre se’ns compara amb Europa, però només per allò que interessa, obviant que per exemple, en aquesta matèria: a Espanya es dediquen a pensions 30.000milions d’euros l’any menys que a la mitjana de la UE.
- A Mollet des del grup Municipal ICVEUIA– (plens desembre 2012 i abril 2013) hem presentat i votat diverses mocions en favor de preservar el poder adquisitiu de les pensions i contra la reforma. Hem donat tot el nostre suport a la campanya que ja fa temps s’ha iniciat des de diversos col·lectius per tal d’exigir de forma col·lectiva a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) la revalorització que la llei garantitza.

Factor de gènere:
Les dones, les més afectades per la contrareforma. Les dones viuen més, però en pitjors condicions.
El risc de pobresa per a les dones majors de 64 anys es situa en el 23,7%, 1 de cada 4 dones viu sota el llindar de la pobresa.
Si les pensions són baixes, les de les dones encara més, perquè provenen de feines més precàries, salaris més baixos, i menor taxa d’ocupació femenina.
I no només això, les pensions constitueixen en moltes famílies la única font d’ingressos, per a mantenir a familiars en atur o grans dificultats econòmiques.

Aquests dies mentre érem al carrer informant de l’acte d’avui, hem parlat amb moltes persones, segurament alguns avui esteu asseguts a les butaques, i ens deien amb molta indignació, que era terrible, amb tot el que s’havia – havien lluitat i aconseguit fa anys i durant molts anys, ara en 4 dies s’ho estaven carregant.
Jo crec que Hem de fer perquè aquesta lluita no hagi estat en va, i cal fer per lliurar de nou batalla contra aquesta reforma, no amb resignació sinó amb oposició frontal, carregats d’ arguments i plantejant alternatives.
FRONT COMÚ!
Denunciem aquesta reforma, i no estem sols, també les associacions i plataformes, sindicats,… hi ha una majoria social al carrer que la rebutja. Ara cal articular aquesta majoria, fer un front comú, a l’entorn d’una proposta política d’esquerres –com la nostra-, i si s’articula, podem aconseguir reformar això, i construir aquest sistema just, digne i solidari.

Mollet del Vallès, 13 de desembre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada