diumenge, 12 de gener del 2014

Ajuntaments com formigues i com gegants



Avui més que mai, ens calen ajuntaments que com a formigues, facin una gran feina durant el bon temps: la recollida d’aliments i la construcció d’un bon sostre, per poder afrontar amb tranquil·litat l’arribada del mal temps. Així han de fer els gestors i polítics municipals: en èpoques bones, mesurar i gestionar bé els recursos econòmics, materials i humans, perquè quan arribin temps crus, com avui, temps d’enfonsament econòmic, es pugui sostenir l’estructura, els serveis i el model ideat, i el passat (una mala gestió) no sigui una rèmora contra la que batallar també.
Aquests insectes carreguen coses de grans dimensions i pes, els costa, però no per petites no poden. Els ajuntaments igual, és l’administració més petita, però la que ha de fer front al més gran: al dia a dia de les persones, a garantir els mínims, a conèixer les necessitats,  problemàtiques i aspiracions, a oferir solucions, a treballar perquè les diferències econòmiques o socials no separin a les persones.
A la mateixa vegada han de ser gegants. Dels bons, dels que salven vides i rescaten persones, dels que lluiten contra els dolents. Dit d’altra manera, ajuntaments que plantin cara a bancs, a interessos privats, al fer negoci per uns pocs amb el que és de tots, als privilegis; que posin als homes i dones per davant, que s’enfrontin a lleis injustes, i que si cal desobeeixin les normes. En definitiva, que es posin del bàndol de les persones.
I no fer-ho en solitari, sinó col·laborant: amb tots els actors que participen – cadascú a la seva manera -en la recerca de solucions, en la proposta, en la diagnosi dels problemes. Això és, sumant forces amb entitats, associacions, empreses, persones amb iniciativa, organitzacions de tot tipus; perquè no tot passa per la institució, i així ha de seguir sent.
I seguint amb la llista, ens calen ajuntaments els quals els seus governants no es girin al que està passant al carrer: l’aspiració democràtica a poder decidir, les mobilitzacions per protestar contra injustícies, l’organització per a construir una altra manera de viure, la nova era de la participació i la transparència. Els temps ja fa temps que han canviat i ho seguiran fent, constantment, no els hem de perdre la pista!
Són temps de necessitat, d’unir esforços i voluntats, i d’esdevenir gegants i formigues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada